Hur och varför allt blir digitalt

Får du också tips om nya appar nästan dagligen? Varför det? Behövs de? Först är man lite skeptisk, men om man börjar använda en app och den fungerar bra är man snart beroende av den. Det vet appmakarna, och visst, många appar hjälper oss i vardagen. Jag menar, appar är väldigt praktiska. Men det finns inte många appar för alla branscher och intresseområden! Det är därför många som gillar att ha kul på nätet också vill ha en app som erbjuder både videoslots bonuskod och andra erbjudanden. Tekniken finns, det gäller bara att tänka ut hur man ska använda den. Men, i rättvisans namn, visst skapas det behov som inte fanns innan? Det kan man ibland uppröras över. Det gick ju jättebra förut? Jag behöver inte det här. 

Vilka program skulle du inte kunna vara utan?

Jag kan nog räkna upp rätt många program, som jag använder dagligen och som jag absolut inte skulle vilja vara utan. Att de skapar ett beroende är inte så konstigt. Människans nyfikenhet är medfödd och omättlig, den letar alltid efter något nytt, varje uppdatering är en liten present. En ny bild, en ny text, en nyhet, det är små belöningar. Den digitala kommunikationen gör detta möjligt och vi utnyttjar det maximalt. Både privatpersoner och företag. Alla har en plats på nätet, på så vis är det demokratiskt. Vad vore livet utan sociala medier? Digitala tidningar, sökmotorer, BankID, Spotify, mailprogram, nätauktioner, kartor, streamad tv och film?

Hur blev det globalt och oumbärligt?

Det enkla svaret är för att det går. Lite som en tsunami, när digitaliseringen väl rullade ut över världen blev den ostoppbar. Tekniken att koppla samman datorer och låta dem kommunicera öppnade för det digitala samhälle vi har idag. Vi insåg potentialen, och utvecklingen gick fort. Vi har också vant oss väldigt fort. 

Tillgängligheten kanske är det främsta kännetecknet, plötsligt finns allt bara några klick bort. Det var och är revolutionerande. Allt kan också enkelt uppdateras, så att det alltid är aktuellt. Det gör att vårt krav på ständiga uppdateringar är omättligt, liksom vårt krav på snabbhet. Vi vet ju att det går att få tag på någon eller något när som helst och då förväntar vi oss det.

Gick tiden långsammare innan internet?

Tiden går alltid lika fort, men vår upplevelse av tid ändras. Ju snabbare allt händer runt omkring, desto snabbare upplever vi också att själva tiden går. Det kan till stor del internet skyllas för. Det fanns större utrymme för reflektion och väntan tidigare. Det gav en känsla av att tiden ibland gick väldigt långsamt. Man kunde till och med ha riktigt tråkigt och önska att tiden skulle gå fortare. Nu tycker jag att jag inte hinner med, jag hinner inte lyssna klart på en podd innan tåget är framme, till exempel. Det uppstår inga longörer i väntan på något, man kan alltid stilla sin aptit på förströelse.

Digitalt kontra analogt

Ta vad som helst som idag är digitaliserat och jämför med den analoga motsvarigheten. Ta bara det här med fotografering. Minns man ens proceduren att framkalla film, och kopiera bilderna i mörkrum? Minns man hur det var att skriva ett brev för hand, posta det och vänta på svar? Hur var det att gå till biblioteket för att låna en bok, och sedan gå tillbaka med den? Allt digitalt är “instant” det sker ögonblickligen och vi har nästan förlorat förmågan att vänta.

Previous post Internet är inte riktigt så dåligt som du kanske tror, och här är anledningarna till varför
Next post Därför är digital marknadsföring viktigare än du tror

Goto Top