Att tillbringa mycket tid online – är det ett problem?

Skärmtiden, den tid som spenderas uppkopplad på internet, bara ökar. Så pass att det finns olika inbyggda funktioner som ger dig information om hur mycket tid som spenderas på olika appar. Det finns till och med möjlighet att begränsa skärmtiden i telefoner. Lite som att stänga av sig själv från spelsajter.

Det är inte helt ovanligt att det är mobilen som är väckarklockan. När den ringer så är första instinkten att kontrollera eventuella notiser på den. Det fortsätter med att läsa nyheterna i mobilen, att kontrollera vad som hänt på olika sociala medier och uppdatera sig på jobbmejlen som trillat in. Att vara uppkopplad ger frihet och är en del av vardagen. Men det finns tecken på att skärmen tar överhand. Men hur blir du beroende och vad går att göra åt det?

10 tecken på att skärmtiden tagit överhand

Att använda mobilen och vara uppkopplad är del vardagen och behöver inte nödvändigtvis vara ett problem. Däremot finns det tecken på att ett beroende är på väg att utvecklas. 10 tecken på detta är:

  1. Det första du gör på morgonen är att titta på mobilen, och den är det sista du tittar på när du ska sova.
  2. Du har jämt telefonen till hands och tar upp den men vet inte alltid varför.
  3. Svårt att koncentrera dig på vad andra säger, till och med på arbetsplatsen.
  4. Du kan inte gå från ett rum till ett annat, inte ens toaletten, utan att ta med dig mobilen.
  5. Notifikationer styr ditt liv, du tar upp mobilen och tittar om det kommit nya mejl, meddelanden eller uppdateringar på sociala medier konstant.
  6. När du kör bil kan du inte låta bli att bli distraherad och ta fram mobilen.
  7. Du försöker begränsa tiden men misslyckas.
  8. Känner irritation och rastlöshet om du inte kan ta fram mobilen.
  9. Nära och kära börjar påpeka att det är svårt att få kontakt.
  10. Du glömmer bort tid, rum och omgivningen, till och med barnen, när du sitter med skärmen framför dig.

Sammantaget visar dessa tecken på att det börjar bli för mycket skärmtid. Studier visar att det är lika svårt att bli av med ett skärmberoende som att sluta röka.

Hur är det möjligt att bli beroende av att vara uppkopplad?

Att vara uppkopplad är att ha tillgång till oändligt mycket information. Dessutom erbjuder surfplattor, mobiler och datorer möjlighet att roa sig på alla tänkbara sätt. Att vara uppkopplad, och även själva skärmen, utlöser dopamin i hjärnan. Dopamin signalerar bland annat belöning till kroppen. Det blir helt enkelt en kick för kroppen när det kommer en notifiering, när du surfar på nätet eller besöker sociala medier. 

Designers och utvecklare av såväl mobiler som programvaror vet vad som tilltalar visuellt, och sociala medier skapar bland annat algoritmer för att hålla kvar användaren så mycket som möjligt.

Det gör att kroppen hela tiden vill ha den där belöningen som dopamin ger. Samtidigt som signalsubstansen dopamin gör dig glad och tillfredsställd blir detta kortvarigt. När kroppen inte får sin kick leder det till bland annat trötthet, problem att koncentrera sig, att känna sig dyster och ointresserad. Det finns kopplingar mellan dopamin och olika beroenden.  

Vad går det att göra?

Bland annat går det att göra skärmen mindre tilltalande till att börja med. Ställ exempelvis in skärmen så den visar mindre färg, eller är helt i gråskala om det går.

Stäng av alla notiser som inte är nödvändiga, från såväl mejl som nyheter och sociala medier. Börja mäta din skärmtid, de allra flesta mobiler låter dig ta fram statistik så du kan följa både på dagsnivå och per vecka. Genom att arbeta med att begränsa tiden framför skärmen går det att minska beroendet och skapa en sundare balans i livet.

Previous post Internets betydelse i verkliga livet
Next post Livet före internet

Goto Top