Internets betydelse i verkliga livet

Ibland skulle jag vilja säga att internet inte har någon betydelse i verkliga livet. Jag önskar att jag verkligen kunde säga det. Men det kan jag inte. När jag får en veckorapport om hur många timmar jag spenderat med mobilen inser jag att det har blivit en stor del av mitt liv. Det är både nöje och tidsfördriv, jag använder den för att skicka meddelanden på Instagram, titta på roliga TikTok-videor och ha kul med ett 888 kampanjkod online, eller för praktiska saker som bankärenden och parkering, kommunikation och möten, nyheter och research. Internets betydelse i verkliga livet kan inte underskattas. Det är definitivt något som bara blir mer integrerat i vårt dagliga liv.

Skrämmande eller världens bästa uppfinning?

Svaret är inte givet, de som tillbringar mest tid på nätet, kan vara de som också tycker att den digitala världen helt har tagit över och att det är skrämmande. I synnerhet de som har vuxit upp utan internet. Som har minnen av analoga telefoner, analoga kameror, linjär tv, ingen Facebook, inget Instagram etc. De kan jämföra med tiden innan internet. Nostalgin kan slå till, men ganska snabbt inser de flesta att det kanske ändå är världens bästa uppfinning, som trots det kan te sig skrämmande. Många inser sårbarheten, och det är ett kapitel för sig. 

En dag utan internet, hur ser den ut?

Att internet är så integrerat i mitt och många andras liv inser jag om jag föreställer mig en dag helt utan mobilen till exempel. Det förutsätter nästan att jag är helt ledig, och till och med då kan det bli problematiskt. Till att börja med, det blir ingen morgontidning, jag vet inte vad klockan är, jag kan inte ta bussen, jag kan inte se vad jag har på banken, jag har ingen karta när jag är ute och vandrar, jag kan inte googla recept. Okej, det överlever man väl, men tänk på nån dag när du glömt mobilen hemma, om du gjort det nån gång? Paniken! Erkänn, det uppstår en panikkänsla, eller hur? Du har ju allt i din mobil idag.

Sårbarheten, den lurar som en ond dröm

Man tänker inte på det varje dag, men när man gör det, grips man av samma panik som när man glömt mobilen. Att internet skulle släckas ner, att allt det man är van vid ska fungera – och som man litar på – plötsligt skulle vara borta, det får åtminstone jag panik av. 

Därför tänker jag inte på det så ofta, eller rättare sagt: jag förtränger det. Lite som döden, jag vet att livet är ändligt, men jag förtränger det effektivt. Skulle internet och dess funktioner tas ifrån oss skulle det kännas som att kastas tillbaka till medeltiden. Man skulle vara helt rådvill, trots att det bara är ett par decennier sedan vi var där. Det är känslan att börja om på noll som skrämmer. Var allt bara en dröm?

Kapitulera och utnyttja internets potential maximalt

För egen del tror jag ändå på att använda det här verktyget till vad det är bäst på. Global kommunikation, förmedling av uppgifter och fakta som hela tiden kan uppdateras. Det gör vår värld tillgänglig på ett sätt bortom det som var möjligt innan internet. Det är något jag tar fasta på, jag kan kommunicera och ta del av andra människors erfarenheter. Jag hittar något nytt varje dag, som berikar mig. Och alla praktiska appar hjälper mig i min vardag. Så jag kan bara säga att internets betydelse i mitt liv går inte att mäta, den är omätlig. 

Min resa med internet

För mig har internet betytt att jag kan marknadsföra min webbshop, att jag kan ha en webbshop över huvud taget, att jag kunnat nå ut och få följare, att jag skriver till er nu, att jag lärt mig och lär mig varje dag mer och mer om god mat. Jag skulle inte finnas i ert medvetande utan internet.

Previous post Därför är digital marknadsföring viktigare än du tror
Next post Att tillbringa mycket tid online – är det ett problem?

Goto Top